Sanayi casusluğu (Industrial espionage) bir firma tarafından herhangi bir ürün veya hizmet ile ilgili yapılan yeni bir oluşum (icat) sonrası firmanın tasarladığı ürünü, üretim teknolojisini veya geliştirdiği fikri rakip firmalara veya firmaya iletmek veya satma durumudur. Sanayi casusluğu ülkemizde yakın tarihte çok sık gerçekleşen bir durum haline gelmiştir. Sanayi casusluğu neticesinde firmalar büyük zarara uğramaktadır. Bu eyleme maruz kalan şirketler milyon dolarlala ölçülen maddi zararlara uğrarlar. Ayrıca dünya çapında adından söz ettiren ve marka bilinirliği ve güvenilirliğine sahip olan firmalar bu tip olayların akabinde firma itibarını kaybeder ve bu manevi kaybın herhangi bir maddi değerle ölçülebilmesi mümkün değildir. Diğer konularımızda da bahsettiğimiz gibi teknolojinin gelişmesinin insanlara hem yararı hem de zararı olmaktadır. Sanayi casusluğu teknolojinin imkânlarından da faydalanarak çok çeşitli şekillerde gerçekleştirilmektedir. Bu tekniklerden bazılarını sizlerle paylaşmak isteriz.
Sanayi Casusluğu Uygulama Teknikleri
1) Hacker, halk arasında bilinen ismi ile bilgisayar korsanları tarafından firmanın bilgisayarlarına yapılan saldırılarla bu bilgisayarlarda var olan firma bilgileri, ürünleri ve belgelerinin firmadan habersizce alınması, transfer edilmesi, kopyalanması şeklinde gerçekleşebilir.
2) Halk arasında bilinen tabiri ile Köstebek. Firma içerisinde uzun yıllar görev yapmış veya başka firmadan transfer edilmiş bu yeni teknolojik ürün veya hizmet hakkında yetkili, bilgi sahibi üst düzey yönetici veya firmanın Ar-Ge çalışanları arasında bu yeni teknolojiye ulaşma izni olan mühendis, uzman veya tekniker gibi görevlilerin bu geliştiren teknolojiyi çalması şeklinde gerçekleşebilir.
3) Fuar uzmanlığı ismi ile bilenen kişilerin yeni geliştirilen ürünü tanıtımı yapılan fuarlarda görüp fotoğrafik hafızalarına kaydedip daha sonra çizim yeteneği ile çizip kopyalanması şeklinde olabilir.
4) Firmanın yine içerisinde çalışan kişilerin ürünün bulunduğu bölümden giderek resim veya çizimlerini gizlice kaydederek şirket dışına çıkarılması şeklinde gerçekleşebilir.
Yapılan araştırmalarda sanayi casusluğunun ülkemizde ve Dünya’nın hemen hemen her bölgesinde gün geçtikçe yaygınlaştığı görülmektedir. Geçmişte büyük kapsamlı olan Google, Sony gibi dünya markaları ile NATO ya bile yapılan siber saldırılar buna en büyük örnek gösterilebilir. Yapılan bu siber saldırılar gün geçtikçe artmaktadır.
Bu tip firmalara karşı yapılan siber saldırıların sebebi yıllarca emek verilip, uğraşılıp, geliştirilen teknolojiye ulaşmaktır. Yoğun çalışmalar neticesinde elde edilen araştırmaların sonuçlarına, gizli bilgilere, şirketin en önemli verilerine erişim yapıldığı görülmektedir.
Yapılan istatistiklere göre yapılan sanayi casusluğunun %58’i firma personeli tarafından çalınıp dışarıya satılmak suretiyle gerçekleşmektedir. Şirket personelinin yapmış olduğu bu eylemin şirket tarafından bilinebilmesi pekte mümkün değildir. Personel yurtdışı veya yurtiçi seyahatlerinin kontrolü de mümkün olmayıp orada herhangi bir güvenlik veya koruyucu bir önlem alınamamaktadır.
Alman araştırma firmalarının Almanya sınırları içerisinde faaliyet gösteren orta ölçekli şirketlerinin % 23,5’lik kısmı Sanayi casusluğundan en fazla etkilenen şirketlerdir. Sanayi casusluğundan ikinci sırada etkilenen şirketlerin oranı ise %18,5 olarak büyük ölçekli şirketlerdir. Sanayi casusluğundan üçüncü sırada en çok etkilenen şirketlerin oranı ise %15,6 olarak küçük ölçekli işletmelerin olduğu tespit edilmiştir.
Sanayi casusluğunu önleme yöntemleri
Sanayi casusluğunu önlemek için şirket içerisinde güvenlik amaçlı bazı önlemler alınabilir. Örneğin, Ar-Ge çalışmalarının yapılıp icat edilen ürünün olduğu bölüme firma yetkili personeli dışında herhangi bir personelin giriş yapmasına müsaade edilememeli. Bu bölümün giriş ve çıkışlarında 7 gün 24 saat kayıt yapan kapalı devre IP kamera ile uzaktan online izleme özelliği bulunan, elde edilen görüntüyü aynı anda NVR cihazına kaydedebilen profesyonel güvenlik kameraları ile kaydedilmelidir. Ürünün bilgilerinin veya çizimlerinin bulunduğu Ar-Ge bölümünde bulunan bilgisayarların herhangi bir şirket içinde bulunan bilgisayar ile network ağının bulunmaması hatta mümkünse bu bilgisayarlara internet bağlantısı, turpak hattı, online bağlantı, WI-FI bağlantısı yapılmaması tavsiye edilir. Kullanılan bu bilgisayarların tamamına güvenilir olmayan harici har disk, hafıza kartı, flash bellek, micro kart, CF kartı gibi aygıtların bu cihazlara takılmaması gereklidir. Ar-Ge çalışmalarının yapıldığı bölüme gerekirse çalışan personelin mesai saatleri içerisinde yetkili personelin cep telefonu, fotoğraf makinesi, video kamera, kamera kayıt cihazı ve benzeri aygıtlarla giriş yapması yasaklanmalıdır. İzmir Dedektiflik A.Ş. yaklaşık 25 yıllık tecrübesi ile ülkemizde ve Dünya’nın çeşitli bölgelerinde çalışma yapan çok sayıda firmaya sanayi casusluğu araştırması ve tespiti konularında danışmanlık hizmeti vermiştir. Ayrıca firmamız hizmetleri arasında sanayi casusluğu önlemleri de bulunmaktadır. Sizlerde sanayi casusluğu hizmeti almak veya bu konuda bilgi edinmek isterseniz 7 gün 24 saat kurumsal müşteri danışma hattımız 444 7 635 numaralı telefondan arayarak firma yetkililerimizden bilgi alabilirsiniz.
Saygılarımızla İzmir Dedektiflik A.Ş.
Web sitemizde yayınlanan hukuki makaleler, dilekçeler, hukuki içerik ve bilgiler Sayın avukatların göndermiş olduğu paylaşımlardan, baro dergilerinden, kanun kitaplarından ve hukuki yayın yapan web sitelerinden alınarak okurlarımızla paylaşılan bilgilerdir.
Saygılarımızla İzmir Dedektiflik A.Ş.
İzmirdedektiflik.com içeriğinde yayınlanan Özel Dedektiflik bilgileri Bilal KARTAL tarafından yazılmıştır. Bu yazıların tüm telif hakları İzmir Dedektiflik Hizmetleri A.Ş ye aittir. Tüm yazı ve içerikler aidiyet tescili bakımından elektronik imzalı zaman damgası ile mühürlenmiştir. Sitemizdeki yazı ve içeriklerin yazılı izin alınmadan bir kısmı veya tamamı kopyalanarak başka web sitesi, yazılı ve görsel yayın organlarında yayınlanması durumda FSEK kapsamında işlem yapılarak her türlü yasal haklarımızı kullanarak 5846 Kanun numaralı FiKiR VE SANAT ESERLERİ KANUNU ile TÜRK CEZA KANUNU İLGİLİ MADDELERİ UYARINCA hukuki ve cezai yasal işlemler başlatılacaktır. Ayrıca tüm site içeriğinde bulunmakta olan Özel Dedektiflik bilgileri uluslararası DMCA fikir hakları sistemi ile korunmakta olup, web sitemizde yayınlanan makaleleri izinsiz olarak kısmen veya tamamen alıntı yapan değiştirerek yayınlayan tüm web sitelerini Google ve benzeri arama motorları sıralama listelerinden süresiz olarak kaldırmaktadır. Diğer kanun maddeleri hukuki makaleler, dilekçeler, hukuki içerik ve bilgiler Sayın avukatların göndermiş olduğu paylaşımlardan, baro dergilerinden, kanun kitaplarından ve hukuki yayın yapan web sitelerinden alınarak okurlarımızla paylaşılan bilgilerdir. Bu bilgilerin sahiplerinden izinsiz olarak kullanılmasıda yasal sorunlarla karşılaşmanıza neden olabilir. Saygılarımızla.