Boşanmada tazminat alınabilir mi? sorusuna Av. Ömer KARTAL şöyle cevap vermektedir.
(Av. Ömer KARTAL’IN web sitesinden alıntıdır.)
Boşanmada Tazminat Alımabilir Mi?
Eşlerin birbirine karşı olan tutumlarında ya da davranışlarında eğer bir sadakatsizlik, aldatma gibi bir durum varsa, bu koşulda 'Boşanmadan tazminat alınabilir mi? sorusunu akıllara gelmektedir. Türk toplumunun örf ve adetleri göz önüne alındığında aile birliğini sarsacak hareketlerde bulunmak çok yanlıştır. Bu nedenle sadakatsizlik, aldatma gibi durumlarda boşanmalar ortaya çıkabilmektedir.
Boşanmadan Tazminat Alınabilir Mi?
Eşlerin evlilikleri devam ederken, eşlerden herhangi birinin başka birisiyle bir ilişki yaşaması aile mahkemeleri ve kanunlar tarafından yasaklanmıştır. Aile dediğimiz en küçük kurum, bazı sorumlulukları da beraberinde getirmektedir. Eşlerin birbirlerine karşı olan sorumluluklarının yerine getirmemeleri çoğu zaman boşanma durumu ile sonuçlanmaktadır. Sadakatsizliğin ya da güvenin olmaması durumu aile birliğini sarstığından ötürü, aldatılan ya da aile birliğini sarsmamış olan taraf, karşı taraftan maddi ve manevi tazminat alabilmesi durumu ortaya çıkmaktadır. Fakat tazminat çeşitlerine göre değişiklik gösterse dahi, boşanma durumunda kimsenin mağdur olmaması amaçlanmıştır. 'Boşanmadan tazminat alınabilir mi?' sorusunun boyutu, boşanmayla beraber netleşir.
Eşin Sadakatsizliği Evliliği Bitirebilir
Eşlerin evliliği süresince sadakatsiz davranışların oluşması ya da oluşan davranışların devamında, sadakatsizliğin hukuk çerçevesinde ispatlanması durumunda aile mahkemeleri, eşlerin ayrılığına karar verebilir. Bu kararın sonrasında mağdur olan eş, diğer tarafa manevi ve maddi tazminat davası açabilme hakkı bulunmaktadır. Mağdur olan eşin tazminat davası açması en doğal hakkıdır ve diğer eşin ise tazminata mahkûm edilmesi çok doğaldır.
Tazminat Ödeme Zorunluluğu Aldatan Eş İle Sınırlı Kalmamaktadır
Tazminata mahkûm olan eş, mağdur olan eşi manevi olarak çok sarstığından ötürü, öngörülen manevi tazminatı ödemekle yükümlüdür. Ancak, son zamanlarda, manevi tazminatı ödeme yükümlülüğünü sadece aldatan eşle sınırlandırılmaması gerektiğini kabul etmiştir. Yani, bir kişi eşini aldatıyorsa, bu aldatma olayını tek başına gerçekleştiremez. Yani aldatan taraf, eşini yeni partneriyle aldatmaktadır. Yani, bu aldatma olayından dolayı sadece bir kişinin suçlanması tazminatın üstlenilmesi yanlış bulunmuştur. Bu nedenle de aldatma eylemini gerçekleştirmiş, her iki kişide tazminat ödemeye mahkûm edilmiştir.
Tazminat Talep Edilmenin Koşulları
'Boşanmadan tazminat alınabilir mi? sorusunun diğer cevabı da tazminatın talep edilmesidir. Yani, bu durumun yaşanabilmesi için eşlerden birinin aldatması durumu aile kurumunu derinden sarsmaktadır. Böylece de boşanmaya yol açabilmektedir. Yani tazminatı talep edebilmek için gerçekten aldatma eyleminin gerçekleşmesi gerekmektedir. Yani, ortada herhangi bir tecavüz, istenmediği halde ilişkiye girilmesi aldatma çerçevesinin içerisine girmemektedir. Bu nedenle de evliliğin bitmesi için bir neden bulunmamaktadır.
Maddi Tazminat
Şuana kadar eşlerin hangi durumlarda manevi tazminat alıp alamayacağı konusunu konuştuk. Şimdi ise 'Boşanmadan tazminat alınabilir mi? Sorusunun bir diğer cevabı da maddi tazminatı alıp alamayacağıdır. Eşlerden herhangi bir tarafın maddi tazminatı alabilmesi ve talep edebilmesi için öncelikli olarak ortada bir boşanma kararının var olması ya da boşanma sürecinde olunması gerekmektedir. Aynı şekilde tazminatın alınabilmesi için talebin olması gerekmektedir. Çünkü hâkim, boşanma davalarında talep olmaması durumunda tazminata hükmedilemez. Ayrıca ortada bir boşanma davası varsa, maddi tazminat davası da olabilmektedir. Ayrıca, boşanma davasındaki maddi tazminat davasını açan sizsiniz, karşı taraftan daha az kusurlu olmanız gerekmektedir. Özet olarak, tarafların maddi ya da manevi tazminat alabilmeleri için en az boşanma davasının açılmış olması gerekmektedir. Yine aynı şekilde aile birliğinin sarsılmış olması gerekmektedir. Benzer bir şekilde, sadakatsizlik durumunda tazminatı alabilen kişi mağdur taraf olması gerekmektedir. Yani eğer aile birliğinin sarsıldığını düşünüyorsanız, onurunuzun ya da gururunuzun kırıldığını düşünüyorsanız, boşanma talebinde bulunarak, davayı açarak, maddi ya da manevi tazminat hakkınızı alabilmeniz mümkündür.
Web sitemizde yayınlanan hukuki makaleler, dilekçeler, hukuki içerik ve bilgiler Sayın avukatların göndermiş olduğu paylaşımlardan, baro dergilerinden, kanun kitaplarından ve hukuki yayın yapan web sitelerinden alınarak okurlarımızla paylaşılan bilgilerdir.
Saygılarımızla İzmir Dedektiflik A.Ş.
İzmirdedektiflik.com içeriğinde yayınlanan Özel Dedektiflik bilgileri Bilal KARTAL tarafından yazılmıştır. Bu yazıların tüm telif hakları İzmir Dedektiflik Hizmetleri A.Ş ye aittir. Tüm yazı ve içerikler aidiyet tescili bakımından elektronik imzalı zaman damgası ile mühürlenmiştir. Sitemizdeki yazı ve içeriklerin yazılı izin alınmadan bir kısmı veya tamamı kopyalanarak başka web sitesi, yazılı ve görsel yayın organlarında yayınlanması durumda FSEK kapsamında işlem yapılarak her türlü yasal haklarımızı kullanarak 5846 Kanun numaralı FiKiR VE SANAT ESERLERİ KANUNU ile TÜRK CEZA KANUNU İLGİLİ MADDELERİ UYARINCA hukuki ve cezai yasal işlemler başlatılacaktır. Ayrıca tüm site içeriğinde bulunmakta olan Özel Dedektiflik bilgileri uluslararası DMCA fikir hakları sistemi ile korunmakta olup, web sitemizde yayınlanan makaleleri izinsiz olarak kısmen veya tamamen alıntı yapan değiştirerek yayınlayan tüm web sitelerini Google ve benzeri arama motorları sıralama listelerinden süresiz olarak kaldırmaktadır. Diğer kanun maddeleri hukuki makaleler, dilekçeler, hukuki içerik ve bilgiler Sayın avukatların göndermiş olduğu paylaşımlardan, baro dergilerinden, kanun kitaplarından ve hukuki yayın yapan web sitelerinden alınarak okurlarımızla paylaşılan bilgilerdir. Bu bilgilerin sahiplerinden izinsiz olarak kullanılmasıda yasal sorunlarla karşılaşmanıza neden olabilir. Saygılarımızla.