Yeni evliliğin velayete etkisi sorusuna Av. Ömer KARTAL şöyle cevap vermektedir.
(Av. Ömer KARTAL’IN web sitesinden alıntıdır.)
Yeni Evliliğin Velayete Etkisi
Kadın ve erkek evlenirken birbirlerine ömür boyu sadakat ve yeni hayatlarında her türlü durumlarında beraber olacaklarına dair söz veririler. Ama hayatın gidişatı hep istediğimiz yönde olmaz. Evlilikler devam edebileceği gibi çiftler ayrı ayrı yaşam kararı da alabilirler. Ayrılan kadın ve erkek başka insanlarla yollarına devam etmek isteyebilirler. Her ne kadar yeni bir yaşam kurmuş olsalar da eski yaşantılarına ait bir şeyler hayatlarında olacaktır. Eski eşle müşterek sahip oldukları çocukları gibi…
Çocuklar bu dünyadaki mirasçılarımızdır. Kanunlarımız tarafından her birey, 18 yaşına kadar çocuk sayılmakta ve dünyaya bir takım haklara sahip olarak gelmektedir. Yaşama, eğitim, sağlık, barınma, psikolojik ya da cinsel yönden kötü davranılmaya karşı korunma haklarına sahiptir. Unutmayalım ki çocukların, dünyaya gelişleri kendi tercihleri değildir.
Velayet Davaları Sonuçları Nelere Bağlıdır?
Velayet davalarında anne ve baba velayet konusunda anlaşmaya varsalar bile son söz yasalarındır. Buradaki amaç çocuğun şu an ya da gelecek yaşamındaki hayatında mutlu ve ihtiyaçlarının karşılanabileceği bir ortam yaratmaktır. Alınan tüm kararlar onların menfaati yönündedir. Bu sebepten dolayı henüz bebek yaştaki bireylerin istisnai durumlar dışında velayeti anneye verilir. Çocuk kendi fikrini beyan edebilecek yaşta ise, tercihi de değerlendirilmek suretiyle onun için en yüksek seviyede doğru olan ne ise o yönde ilerlenir.
Velayetin Değiştirilmesi Hakkında Dava
Velayet değişikliği için, dava açılması için herhangi bir süre sınırlaması yoktur. Velayeti alamayan anne ya da baba zamanla şartların değişmesi sebebi ile istediği vakit dava açarak velayet değişikliği talebinde bulunabilir.
Velayetin Değişikliği Davası Açma Sebepleri
Velayet sahibinin bulunduğu yerden ayrılması, yeni evliliğin velayete olan etkisinin olumsuz olması, velayeti alan kişinin çocuk üzerindeki sorumluluklarını yerine getirememesi, velayet sahibinin ölmesi gibi durumlarda anne ya da baba veya hâkim, duruma müdahale edebilir. Burada önemli olan değişen yaşam şartlarından çocuğun fiziksel ya da ruhsal bakımdan olumsuz etkilendiğinin kanıtlanmasıdır.
Velayet Sahibinin Başka Biriyle Evlenmesi
Velayet, çocukların bakımı, eğitimi, fiziki ve psikolojik gelişimlerinin takibi, ahlakı… Yani çocuk için gerekli olan en üst düzeyde özenle yapılması gereken yükümlülükleri ifade eder. Aile birliğinde bu görev anne ve babada iken boşanma sonrasında tek bir tarafa verilir. Velayeti almayan bireyin sorumlulukları bitmiş anlamına gelmez. Mahkemenin çocukla velayeti alamayan kişinin paylaşımlarının düzenlemesi kararına velayet sahibinin, saygı göstererek uyması gerekmektedir. Velayet sahibi anne ya da babanın evlenmesi tek başına velayeti etkileyen bir durum değildir. Yani kişi evleniyor diye karşı tarafın mahkemeye gitme, velayetin değişmesini talep etme durumu söz konusu olamaz. Yapılan yeni evlilik çocuğu olumsuz yönde etkiliyorsa ya da velayet Sahibinin yeniden evlenmesi çocuk üzerindeki sorumluluklarını aksatmasına neden oluyorsa velayeti değiştirme davası açılabilir. Yeni evliliğin velayet üzerinde etkisi tek başına yoktur. Velayet değiştirme davası açan kişinin çocuğun bu olaydan olumsuz etkilendiğine dair delilleri mahkemeye sunmak zorundadır. Yasalar bu konuda tüm kanıtların ışığında, yaşı uygunsa çocuğu dinleyerek, pedagoglardan yardım alarak yeni düzenlemeler yapabilir. Yeni evliliğin velayet üzerine etkisi, çocuğun bu durumdan ne denli mağdur olduğu ile ilgilidir. Çocuklar için yapılan tüm bu çalışmalar onların ileriye dönük hayatlarını güvence altına almak amacı gütmektedir Her çocuğun sağlıklı, kaliteli, hiçbir şeye muhtaç olmadan huzur dolu bir yaşam sürdürme ve dünya için akıllı, sağlıklı düşünen bireyler olma hakkı vardır. Onları bu haklardan mahrum etmek telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurur.
Web sitemizde yayınlanan hukuki makaleler, dilekçeler, hukuki içerik ve bilgiler Sayın avukatların göndermiş olduğu paylaşımlardan, baro dergilerinden, kanun kitaplarından ve hukuki yayın yapan web sitelerinden alınarak okurlarımızla paylaşılan bilgilerdir.
Saygılarımızla İzmir Dedektiflik A.Ş.
İzmirdedektiflik.com içeriğinde yayınlanan Özel Dedektiflik bilgileri Bilal KARTAL tarafından yazılmıştır. Bu yazıların tüm telif hakları İzmir Dedektiflik Hizmetleri A.Ş ye aittir. Tüm yazı ve içerikler aidiyet tescili bakımından elektronik imzalı zaman damgası ile mühürlenmiştir. Sitemizdeki yazı ve içeriklerin yazılı izin alınmadan bir kısmı veya tamamı kopyalanarak başka web sitesi, yazılı ve görsel yayın organlarında yayınlanması durumda FSEK kapsamında işlem yapılarak her türlü yasal haklarımızı kullanarak 5846 Kanun numaralı FiKiR VE SANAT ESERLERİ KANUNU ile TÜRK CEZA KANUNU İLGİLİ MADDELERİ UYARINCA hukuki ve cezai yasal işlemler başlatılacaktır. Ayrıca tüm site içeriğinde bulunmakta olan Özel Dedektiflik bilgileri uluslararası DMCA fikir hakları sistemi ile korunmakta olup, web sitemizde yayınlanan makaleleri izinsiz olarak kısmen veya tamamen alıntı yapan değiştirerek yayınlayan tüm web sitelerini Google ve benzeri arama motorları sıralama listelerinden süresiz olarak kaldırmaktadır. Diğer kanun maddeleri hukuki makaleler, dilekçeler, hukuki içerik ve bilgiler Sayın avukatların göndermiş olduğu paylaşımlardan, baro dergilerinden, kanun kitaplarından ve hukuki yayın yapan web sitelerinden alınarak okurlarımızla paylaşılan bilgilerdir. Bu bilgilerin sahiplerinden izinsiz olarak kullanılmasıda yasal sorunlarla karşılaşmanıza neden olabilir. Saygılarımızla.