Çocuklar nafaka alabilir mi? sorusuna Av.İlhan ERKUL şöyle cevap vermektedir.
(Av.İlhan ERKUL’un web sitesinden alıntıdır.)
Çocuklar Nafaka Alabilir Mi?
Ülkemizdeki hukuk sisteminde nafakaya ilişkin olarak düzenlemeler mevcut olduğu gibi, nafaka alacaklarını için ayrıma gidilmiş ve eş ile çocuklar için verilecek olan nafakalar farklı koşullara bağlanmaktadır. Aynı zamanda çocuğun hakları üstün nitelikli olan haklardan kabul edilmiş olup, nafakaya ilişik yapılan düzenlemelerde de bazı ilkeler temel olarak kabul edilmiştir. Çiftlerin evliliklerinin sona ermesi durumunda yada yasada belirtilmekte olan bazı durumlarda çocuk için hükmedilecek olan nafakaya ise, iştirak nafakası denilmektedir. Bu yasa şu şekilde tanımlanmıştır;
İştirak nafakası
Boşanma, ayrılık veya evliliğin butlanına Karar verilmesinden sonra, velayet hakkı kendisine verilmeyen eşin, velayet hakkı kendisine bırakılan eşi, çocuğun, çocukların bakım, eğitim ve sağlık giderleri için gücü oranında aylık olarak ödemesi gereken para’ şeklinde tanımlanmaktadır. İlgili yasalarda gözüktüğü üzere, iştirak nafakası için talepte bulunması gereken kişi veya eşin velayeti elinde bulunan kişi tarafından olmaktadır. Talepte yalnızca o kişi bulunabilmektir. Fakat, talepte bulunulacak çocuk eğer ayırt etme gücüne ve yaşına sahip ise kendi için iştirak nafakası amacıyla talepte bulunması mümkün kılınmıştır.
Koşulları
Çocuklar nafaka alabilir mi(Can children receive alimony) sorusuna cevap olarak belirtmek gerekir ki diğer nafaka şekillerinde olduğu gibi iştirak nafakasında da nafaka ödemekle yükümlü olan kişi ödeme gücüne sahip olması gerekmektedir. Bu kişi mahkemelerce büyük bir özen ile incelenmektedir. Herhangi bir tarafa velayet hakkı verilmemiş yada kurallara göre iştirak nafakasını ödemekle yükümlü olan kişinin eğer ekonomik gücü yoksa yada ödeyecek yeterliliğe sahip değil ise, bu kişi iştirak nafakasına hükmedilemeyecektir. İştirak nafakasına hükmedilebilmesi için evliliğin mutlaka boşanma ile sona emesi koşulu aranmamaktadır.
Mahkeme tarafınca ayrılığa ya da evliliğin iptaline gerek karar verilmesi durumunda eğer koşullar mevcut ise, velayet hakkını kendini alamayan kişi, çocukla kişisel ilişkisinin yanında çocuğunun bakım, sağlık, eğitim gibi ihtiyaçları için iştirak nafakası ödemesi takdir ve tayin edilebilecektir.Anlaşmalı boşanma davası sürecinde tarafların iştirak nafakasına ilişkin olarak miktar, para gibi belirlemelerde bulunmaları mümkün olabilmektedir. Fakat tarafların bu hususta anlaşmaya varmaları için söz konusu anlaşmanın hakim tarafından da uygun bulunması gerekmektedir.
18 Yaş Nafaka
Eğitiminin ve gerekli ihtiyaçlarının sürdürülebilmesi için Türk medeni kanunu özel hükümler koymaktadır. Çocuklar nafaka alabilir mi sorusuna cevaben; Medeni kanuna göre 18 yaşını doldur muş bir kişi istediği şekilde evlenme, ev alma, borçlanma gibi haklara sahiptir. Fakat 18 yaşını doldurmuş bir kişi kendi yaşamını idame ettirmekten aciz kabul edilmektedir.
Türk medeni kanunun 327/1. maddesinde; Çocuğun bakımı eğitimi, ihtiyaçları ve korunması gibi gerekli olan ihtiyaçların ana ve baba tarafından karşılanması gerektiği hükmüne bağlanmaktadır.
Yine aynı yasanın 328. Maddesi gereğince ana ve babanın bakım borcu, çocuğun ergin olmasına kadar devam etmektedir. Bilindiği gibi, çocuklar bazı durumlarda 18 yaşını doldurmadan önce de ergin olabilmektedir.
Çocuk ergin olduğu halde hala eğitimi devam ediyor ise, ana ve baba bu durum ve koşullara uygun kendilerinden beklenen ölçüde olacak bir şekilde, eğitimi sona erinceye kadar bu çocuğa bakmakla yükümlüdürler.
Yargıtay hukuk genel kurulu açıklık getirmektedir.
Hukuk genel kurulunun 688 sayılı ilanında yer mi, giyinme, barınma, sağlık, ulaşım, kültür gibi kişinin maddi varlığını yükseltmek için zorunlu olan ve gerekli görülen harcamaları karşılayabilecek şekilde geliri olmayanların yoksul kabul edilmesi gerektiği belirtilmiştir.
Eğitimine devam reşit kişi, birey kendi emek ve gelirleriyle yaşamını sürdürmekten aciz ise, çocuklar nafaka alabilir mi sorusunun cevabı olarak kişi, anne ve babasından öğrenimini bitirecek sürece kadar yardım nafakası isteyebilecektir.
Bu ihtiyaçları karşılamakla yükümlü olan kişilerin geçim sıkıntısını düşünmemesi de gerekmektedir. Bu gibi konular için, belirlenen nafakanın davacının geçilmesi için yeterli ve nafaka yükümlüsünün kazancı ile orantılı bir şekilde olması gözetilerek takdir edilmesi gerekmektedir.
Web sitemizde yayınlanan hukuki makaleler, dilekçeler, hukuki içerik ve bilgiler Sayın avukatların göndermiş olduğu paylaşımlardan, baro dergilerinden, kanun kitaplarından ve hukuki yayın yapan web sitelerinden alınarak okurlarımızla paylaşılan bilgilerdir.
Saygılarımızla İzmir Dedektiflik A.Ş.
İzmirdedektiflik.com içeriğinde yayınlanan Özel Dedektiflik bilgileri Bilal KARTAL tarafından yazılmıştır. Bu yazıların tüm telif hakları İzmir Dedektiflik Hizmetleri A.Ş ye aittir. Tüm yazı ve içerikler aidiyet tescili bakımından elektronik imzalı zaman damgası ile mühürlenmiştir. Sitemizdeki yazı ve içeriklerin yazılı izin alınmadan bir kısmı veya tamamı kopyalanarak başka web sitesi, yazılı ve görsel yayın organlarında yayınlanması durumda FSEK kapsamında işlem yapılarak her türlü yasal haklarımızı kullanarak 5846 Kanun numaralı FiKiR VE SANAT ESERLERİ KANUNU ile TÜRK CEZA KANUNU İLGİLİ MADDELERİ UYARINCA hukuki ve cezai yasal işlemler başlatılacaktır. Ayrıca tüm site içeriğinde bulunmakta olan Özel Dedektiflik bilgileri uluslararası DMCA fikir hakları sistemi ile korunmakta olup, web sitemizde yayınlanan makaleleri izinsiz olarak kısmen veya tamamen alıntı yapan değiştirerek yayınlayan tüm web sitelerini Google ve benzeri arama motorları sıralama listelerinden süresiz olarak kaldırmaktadır. Diğer kanun maddeleri hukuki makaleler, dilekçeler, hukuki içerik ve bilgiler Sayın avukatların göndermiş olduğu paylaşımlardan, baro dergilerinden, kanun kitaplarından ve hukuki yayın yapan web sitelerinden alınarak okurlarımızla paylaşılan bilgilerdir. Bu bilgilerin sahiplerinden izinsiz olarak kullanılmasıda yasal sorunlarla karşılaşmanıza neden olabilir. Saygılarımızla.