Yeniden evlenmeyle nafaka hakkı düşer mi? sorusuna Av. Ömer KARTAL şöyle cevap vermektedir.
(Av. Ömer KARTAL’IN web sitesinden alıntıdır.)
Yeniden Evlenmeyle Nafaka Hakkı Düşer Mi?
Elbette ki evlilikler bir gün biteceği düşüncesi ile başlamaz. Ama yaşam öyle değişkendir ki hayatımızın yönünü belirlemekte zorlandığımız sıkıntılı sınavlardan geçeriz. Bu durumlardan biri de boşanmadır. Boşanma sonrası psikolojik yıkımların yanı sıra maddi olarak da zahmete düşme durumları olduğu bilinen bir gerçektir.
Ülkemizde genel olarak kadınların evlilik süresi boyunca çocukların bakımını ve ev işlerini üstlenmelerinden dolayı iş yaşamından uzak kalmaları, beklenmedik bir ayrılık neticesinde maddi olarak mağduriyete düşmeleri kaçınılmaz bir sonuçtur.
Bu mağduriyetin azaltılması için yasalarca düşünülen çözüm yöntemi nafakadır.
Nafaka Nedir?
Boşanma sebebi ile maddi açıdan zora düşen tarafın, karşı tarafın mali gücü ölçüsünde, talep ettiği geçim parasıdır. Kanunlarımızda nafaka alanın, boşanma sonu maddi olanakları yetersiz kalan eski eş olması ön görülmüştür. Ülkemizde genelde nafaka alan eski eş, kadın olmaktadır.
Nafaka bazı hallerde süresiz değildir. Nafaka alan kişinin çalışma hayatına katılması ve maddi problemlerinin çözülmesi ile birlikte nafaka kaldırılabilir. Ayrıca yeniden evlenme ile nafaka hakkı düşer.
Nafaka Çeşitleri Nelerdir?
Boşanma sürecinde ya da sonrasında çocukların veya kişilerin maddi olarak mağduriyetlerini önlemek amacıyla hâkim tarafından gelir ölçüsünde alınan meblağ olan nafaka; Tedbir nafakası, iştirak nafakası ve yoksulluk nafakası olmak üzere üç tipten oluşmaktadır
Tedbir nafakası; boşanma süresince varsa çocukların ya da tarafların mağduriyetini önlemek üzere konmuştur. Boşanma sonrasında kalkar yerini yoksulluk nafakasına bırakır.
İştirak nafakası; boşanan çiftin varsa çocukları için düzenlenmiş nafakadır. Süresi çocuklar ergin oluncaya kadardır. Velayeti alamayan ebeveynin çocukların masrafına katkıda bulunması için ön görülen bir nafaka türüdür.
Yoksulluk nafakası; boşanma sonrasında yoksulluğa düşen kimseye, eski eşi tarafından mali durumu ölçüsünde verilmesi kararlaştırılmış nafakadır.
Yoksulluk Nafakası Hangi Hallerde Düşer?
Nafaka, nafaka alan eski eşin yeniden evlenmesi, yeni bir kişi ile aynı evde yaşamaya başlaması, yaşam standartlarını değiştirecek (geçimini daha iyi koşullarda sağlayacak) bir işe girmesi durumlarında düşer. Nafaka veren eski eşin maddi durumunun bozulması, kişinin çalışamayacak duruma gelmesi ve taraflardan birinin vefatı durumunda nafaka kalkar ya da miktarı azaltılır.
Ayrıca alacaklının kusurlu halleri de nafakanın iptali için etken olabilir.
Eski eşlerden birinin ölümü ve alacaklının yeniden evlenmesiyle nafaka hakkı kendiliğinden düşer. Bu durumların ilgili kurumlara bildirilmesi yeterli olacaktır.
Nafaka alan eski eşin ekonomik olarak daha iyi seviyede olması (yeni bir işe girmesi), nafaka veren kişinin çalışamayacak duruma gelmesi hallerinde nafaka kendiliğinden düşmez ya da azalmaz. Nafakanın düşürülmesi için dava açmak bu duruma neden olan delilleri mahkemeye sunmak gerekir.
Nafaka alacaklısı, maddi durumunun kötüleşmesi ya da aldığı miktarın zaman içinde değerini yitirmesi gibi nedenlerden dolayı eski eşe nafaka artımı için dava açabilir.
Nafaka Veren Eski Eşin Yeniden Evlenmesi Durumunda Ne Olur?
Nafaka veren eski eşin yeniden evlenmesi(Remarriage of the former spouse who gives alimony), nafakanın düşmesi için bir neden değildir. Fakat eski eş, bu yeni durumunun koşullarını mahkemeye sunabilir ve nafakanın azaltılması ya da kaldırılması konusunda dava açabilir.
Ayrıca evli çiftler, nafaka almak için boşanma davası açmak zorunda değillerdir. Boşanmadan nafaka davası açabilirler.
Nafaka Miktarı Nasıl Hesaplanır?
Bu konuda standart bir hesaplama yöntemi yoktur. Tarafların yaşam standartlarına, gelir seviyelerine göre değişkenlik gösterir.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre nafaka ödememenin 3 aya kadar hapis cezası bulunmaktadır.
Sorunlu evliliklerde çiftler boşanma ile her şeyin biteceğine, yeni bir hayata başlayacaklarına inanırlar. Oysa ki çözülmesi gereken bu kadar çok problem varken belki de ayrılmamak en iyisidir.
Web sitemizde yayınlanan hukuki makaleler, dilekçeler, hukuki içerik ve bilgiler Sayın avukatların göndermiş olduğu paylaşımlardan, baro dergilerinden, kanun kitaplarından ve hukuki yayın yapan web sitelerinden alınarak okurlarımızla paylaşılan bilgilerdir.
Saygılarımızla İzmir Dedektiflik A.Ş.
İzmirdedektiflik.com içeriğinde yayınlanan Özel Dedektiflik bilgileri Bilal KARTAL tarafından yazılmıştır. Bu yazıların tüm telif hakları İzmir Dedektiflik Hizmetleri A.Ş ye aittir. Tüm yazı ve içerikler aidiyet tescili bakımından elektronik imzalı zaman damgası ile mühürlenmiştir. Sitemizdeki yazı ve içeriklerin yazılı izin alınmadan bir kısmı veya tamamı kopyalanarak başka web sitesi, yazılı ve görsel yayın organlarında yayınlanması durumda FSEK kapsamında işlem yapılarak her türlü yasal haklarımızı kullanarak 5846 Kanun numaralı FiKiR VE SANAT ESERLERİ KANUNU ile TÜRK CEZA KANUNU İLGİLİ MADDELERİ UYARINCA hukuki ve cezai yasal işlemler başlatılacaktır. Ayrıca tüm site içeriğinde bulunmakta olan Özel Dedektiflik bilgileri uluslararası DMCA fikir hakları sistemi ile korunmakta olup, web sitemizde yayınlanan makaleleri izinsiz olarak kısmen veya tamamen alıntı yapan değiştirerek yayınlayan tüm web sitelerini Google ve benzeri arama motorları sıralama listelerinden süresiz olarak kaldırmaktadır. Diğer kanun maddeleri hukuki makaleler, dilekçeler, hukuki içerik ve bilgiler Sayın avukatların göndermiş olduğu paylaşımlardan, baro dergilerinden, kanun kitaplarından ve hukuki yayın yapan web sitelerinden alınarak okurlarımızla paylaşılan bilgilerdir. Bu bilgilerin sahiplerinden izinsiz olarak kullanılmasıda yasal sorunlarla karşılaşmanıza neden olabilir. Saygılarımızla.