Tedbir nafakası nedir? sorusuna Av.İlhan ERKUL şöyle cevap vermektedir.
(Av.İlhan ERKUL’un web sitesinden alıntıdır.)
Tedbir Nafakası Nedir?
Nikah memurunun ve şahitlerin huzurunda mutlu bir yuva kurma umuduyla evliliğe adım atan çiftler, çevresel ya da kişisel bir takım problemler neticesinde evliliklerini sonlandırmak zorunda kalabilmektedirler. Yasalar önünde verilen sözler ve atılan imzalarla başlayan birliktelik, yine yasalar önünde bitirilmektedir. Çiftlerden herhangi birinin aldığı karar ya da karşılıklı anlaşma neticesinde boşanma talebiyle mahkemeye başvurularak evlilik birlikteliği noktalanır. Boşanma sürecinde ve sonrasında sıkça adı duyulan iki çeşit kavram vardır. Bunlar tazminat ve nafaka tabirleridir.
Nafaka Nedir?
Evliliğin boşanmayla neticelenmesinden kaynaklı olarak, geçim sıkıntısı ya da maddi zorluk çekme durumu olan tarafa, maddi olanakları daha iyi olan tarafın belli bir miktarda para ödemesine denir. Nafaka, genellikle erkekler tarafından kadınlara ödenir. Bu durumun sebebi de kadınların erkeklere göre iş alanlarında ve eğitimde daha az olanağa sahip olmasından kaynaklanmaktadır. Çünkü söz konusu imkanlara erkekler kadar avantajlı bir şekilde erişemediklerinden dolayı maaş durumunda ve çalışma hayatında daha çok engelle karşılaşmaktadırlar. Ancak nafaka konusunda istisnai durumlar da yaşanmaktadır. Bu kavramın özünde geçim sıkıntısı çekecek tarafa maddi destekte bulunmak olduğundan dolayı, erkeklerin de nafaka alabilmesi mümkündür.
Nafakaların Süresi ve Miktarı Nasıl Belirlenir?
Boşanma davasını gören mahkeme, nafakanın kime verileceğini ve hangi şartları taşıyacağını kararlaştırır. Boşanma neticesinde maddi olarak problem yaşayacak olan tarafa, diğer kişi nafaka vermekle yükümlü olduğundan dolayı, mahkeme bu durumu göz önüne alarak nafaka hakkını çiftlerden birisine verir. Nafakanın miktarı belirlenirken, ödemeyi yapacak kişinin ekonomik olanakları dikkate alınarak yapılan değerlendirmeler sonucunda bir miktar belirlenir. Nafakanın ödemenin süresi ile ilgili toplumda, sınırsız olduğuna dair bir takım yanlış bilgiler mevcuttur. Nafaka süresiz değildir, şartlara göre ödenme süresinde farklılıklar yaşanabilir. Örneğin; nafakanın ödendiği kişi iş bulursa, yeniden evlenirse ya da maddi olanaklarını iyi bir duruma getirirse eğer nafaka sonlandırılabilir ya da miktarında değişiklik yapılabilir. Nafakanın kendi içerisinde çeşitleri de vardır. Bunlardan birisi tedbir nafakasıdır.
Tedbir Nafakası Nedir?
Nafaka, genel olarak boşanma davasından sonra uygulamaya geçen bir yükümlülüktür. Ancak tedbir nafakası bu durumda biraz daha farklı bir özelliğe sahiptir. Evliliklerini bitirecek çiftlerden maddi olanakları kısıtlı olan tarafın boşanma davasından önce ya da boşanma davası sürerken herhangi bir ekonomik problem yaşamaması için bu aşamalarda kendisine ödenen nafakaya ‘tedbir’ adı verilir. Yukarıda da belirtildiği gibi tedbir nafakası(precaution alimony) da boşanma öncesinde ve sırasında olmak üzere ikiye ayrılır.
Boşanma Öncesinde ve Boşanma Sırasında Tedbir Nafakası
Nafaka kavramının çeşitleri olduğu gibi tedbir nafakasının da boşanma sırası ve öncesi olmak üzere çeşitleri vardır. Boşanma sürerken ödenen: Evliliklerini bitirmeye karar vermiş olan çiftler, mahkeme süreci tamamlanmadan önce birlikte yaşamayı ve aynı evde kalmayı noktalamışlardır. Bu durumdan kaynaklı olarak değişen şartlar neticesinde maddi anlamda sıkıntı çekecek olan taraf hem kendisine bakabilmek hem de varsa çocuklarının ihtiyaçlarını karşılayabilmek için nafaka talebinde bulunabilmektedir. Boşanma davasının hemen sonuçlanması gibi bir garanti de verilmediğinden dolayı dava süresi boyunca maddi olanakları kısıtlı olan tarafa verilen parasal desteğe ‘boşanma sürecinde verilen tedbir nafakası’ denir. Tedbir nafakasının bir diğer çeşidinde de boşanma sürecinde nafaka talebinde bulunma gerekçelerinin aynısı sunularak dava açılmadan önce de nafaka talebinde bulunulabilir.
Tedbir Nafakası Ne Zaman Sonlanır?
‘Tedbir nafakası nedir(precaution alimony)’ sorusuna cevap verildikten sonra değinilmesi gereken bir diğer nokta da bu nafakanın ne zaman sonlanacağıdır. Maddi olanakları kısıtlı olan tarafın talebiyle verilen tedbir nafakası, boşanma davasının sonuçlanıp asıl nafaka miktarının karara bağlanmasıyla mahkeme tarafından sonlandırılır. Boşanma davası kesinleşmiş olduğundan dolayı nafaka ödemekle yükümlü kılınan kişi ayrıca tedbir nafakası ödemez.
Web sitemizde yayınlanan hukuki makaleler, dilekçeler, hukuki içerik ve bilgiler Sayın avukatların göndermiş olduğu paylaşımlardan, baro dergilerinden, kanun kitaplarından ve hukuki yayın yapan web sitelerinden alınarak okurlarımızla paylaşılan bilgilerdir.
Saygılarımızla İzmir Dedektiflik A.Ş.
İzmirdedektiflik.com içeriğinde yayınlanan Özel Dedektiflik bilgileri Bilal KARTAL tarafından yazılmıştır. Bu yazıların tüm telif hakları İzmir Dedektiflik Hizmetleri A.Ş ye aittir. Tüm yazı ve içerikler aidiyet tescili bakımından elektronik imzalı zaman damgası ile mühürlenmiştir. Sitemizdeki yazı ve içeriklerin yazılı izin alınmadan bir kısmı veya tamamı kopyalanarak başka web sitesi, yazılı ve görsel yayın organlarında yayınlanması durumda FSEK kapsamında işlem yapılarak her türlü yasal haklarımızı kullanarak 5846 Kanun numaralı FiKiR VE SANAT ESERLERİ KANUNU ile TÜRK CEZA KANUNU İLGİLİ MADDELERİ UYARINCA hukuki ve cezai yasal işlemler başlatılacaktır. Ayrıca tüm site içeriğinde bulunmakta olan Özel Dedektiflik bilgileri uluslararası DMCA fikir hakları sistemi ile korunmakta olup, web sitemizde yayınlanan makaleleri izinsiz olarak kısmen veya tamamen alıntı yapan değiştirerek yayınlayan tüm web sitelerini Google ve benzeri arama motorları sıralama listelerinden süresiz olarak kaldırmaktadır. Diğer kanun maddeleri hukuki makaleler, dilekçeler, hukuki içerik ve bilgiler Sayın avukatların göndermiş olduğu paylaşımlardan, baro dergilerinden, kanun kitaplarından ve hukuki yayın yapan web sitelerinden alınarak okurlarımızla paylaşılan bilgilerdir. Bu bilgilerin sahiplerinden izinsiz olarak kullanılmasıda yasal sorunlarla karşılaşmanıza neden olabilir. Saygılarımızla.