Nafaka Bilgileri

Tedbir Nafakası Şartları

Tedbir Nafakası Şartları

Tedbir nafakası(precaution alimony), boşanma davasının açılmasıyla taraflardan herhangi birinin zor duruma düşmemesi açısından ödenen nafaka türüdür. Boşanma davası sonuçlanana kadar, hakimin kararına göre ya her ay ya da toplu bir şekilde bir kerede ödeme yapılması gerekmektedir. Tedbir nafakasının ödenmesi için illaki boşanma davasının sonuçlanması beklenmemektedir. Eşlerden herhangi biri maddi zorluk ve boşanma davası süresince geçinemeyecek gibiyse, boşanma davası süresince de tedbir nafakası ödenmekte veya alınmaktadır. Tedbir nafakası dediğimiz nafaka türü, ihtiyaca göre verilmektedir ve cinsiyet ayrımı yapılmamaktadır.

Tedbir Nafakası Şartları

Tedbir nafakası(precaution alimony) şartları konusunu iyi idrak edebilmek için, Türk Medeni Kanununa göre tedbir nafakası iyi anlaşılmalıdır. Tedbir nafakasının amacı, çiftlerin boşanma sürecinde maddi ve manevi bocalama yaşamalarını engellemektir. Bu nedenle, daha önceki yaşam standartlarının aynen devam etmesi amaçlanmaktadır. Ancak, tedbir nafakası almak isteyenlerin mahkemelerimize bir dilekçeyle bildirmesi ve tedbir nafakasının alınıp alınamayacağının kontrolü yapılmaktadır. Türk Medeni Kanununa göre, eşlerin evlilikleri süresi boyunca beraber birikim yaptıkları ya da para anlamında mal varlıklarıyla yine eşlik etmeleri istenmektedir. Çünkü, eşlerden herhangi birinin zor durumda kalmaması istenmektedir. Ancak, tedbir nafakasına başvuru yapabilmenin bir diğer şartı ise eşlerin ayrı yaşaması ve boşanma sürecine girmeleridir. Yani taraflardan herhangi birinin bile olsa, ayrı yaşadıklarından dolayı geçimini sağlayabilmeleri gerekmektedir. Çünkü, çiftlerin ayrı ayrı yaşaması ayrı ayrı geçimlerini sağlamaları anlamına gelmektedir.

Tedbir Nafakası Ne Zaman Başlar?

Tedbir nafakası, boşanma ve ayrılık sürecindeki çiftlerden herhangi birine verilebilmektedir. Çünkü, bu çiftler artık geçimlerini, ihtiyaçlarını, varsa çocuk bakımını her iki taraf farklı şekillerde sağlamaktadır. Boşanma davalarında, tedbir nafakası kararı çıktığı andan itibaren hakimin kararına bağlı olarak, ödenmeye başlanılmaktadır.

Tedbir Nafakasına İtiraz Edilebilir Mi?

Tedbir nafakası(precaution alimony) şartları arasında yine itiraz hakkı bulunabilmektedir. Tedbir nafakası, boşanma davasında tedbir nafakası almak için hak kazanılmasından boşanma sürecinin bitimine kadar devam edebilmektedir. Yani bu nafaka türü, hakimin zor durumda olan tarafa vermeye karar verdiği önlem nafakasıdır. Tedbir nafakasının ödenmesiyle ilgili karar çıktıktan 7 gün sonraya kadar tarafların itiraz etme hakkı bulunmaktadır. Bu itirazın ise, bir karara bağlanıp bağlanmaması yani, itiraza cevap ise aile mahkemelerinden gelmektedir. Tabi ki bu da bir süreci kapsamaktadır.

Tedbir Nafakası Ödenmezse Neler Olur?

Tedbir nafakası şartları arasındaki diğer bir seçenek, tedbir nafakasının ödenmemesidir ve bu bir tercihtir. Fakat, tercih ettiğimiz her şeyin bir bedeli bulunmaktadır. Tedbir nafakasının ödenmemesi durumunda, icra iflas kanununca nafakayı ödemeyen taraf için 3 ay hapis istemi bulunmaktadır. Tedbir nafakasını ödemeyen kişi şayet hapis cezasını alır. Aynı şekilde, nafakayı ödemeyen kişi hapisteyken, bu nafaka borcunu ödeyerek de tahliye olabilmektedir. Fakat, önemli bir nokta vardır ki bu hapis cezası caydırıcı olarak konulmuştur, ama kişi 3 ay hapiste yatarak da borcunu ödemiş olmamaktadır.

Tedbir Nafakasının Miktarı Nasıl Belirlenmektedir?

Nafaka miktarı belirlenirken, nafakayı ödeyecek olan kişinin maddi durumu göz önüne alınmaktadır. Ayrıca, nafaka miktarı belirlenirken, nafakayı alacak kişinin daha önceki hayat standartlarının altına düşmemesi ve varsa çocuklarının geçimini sağlayabilmesi gerekmektedir. Buradaki önemli detay, çiftler ayrılmadan önceki hayat standartları incelenmektedir. Tedbir nafakası dava görülmeden önce alınabilmektedir. Fakat, davada toplanacak olan delillerin lehinize ve alehinize olma durumuna bağlı olarak tedbir nafakası arttırılabilir ya da azaltılabilir. Ayrıca, çiftlerin yani tarafların birbirlerinden talep ettikleri nafakayı hakim, az ya da fazla bulursa, kendisi de bir nafaka miktarı belirleyebilmektedir.

Saygılarımızla İzmir Dedektiflik A.Ş.

Önemli Uyarı

izmirdedektiflik.com içeriğinde yayınlanan tüm makale, içerik ve bilgiler Özel dedektif Bilal KARTAL tarafından yazılmış olup, tüm telif hakları İzmir Dedektiflik Hizmetleri A.Ş ye aittir. Tüm yazı ve içerikler aidiyet tescili bakımından elektronik imzalı zaman damgası ile mühürlenmiştir. Sitemizdeki yazı ve içeriklerin yazılı izin alınmadan bir kısmı veya tamamı kopyalanarak başka web sitesi, yazılı ve görsel yayın organlarında yayınlanması durumda FSEK kapsamında işlem yapılarak her türlü yasal haklarımızı kullanarak 5846 Kanun numaralı FiKiR VE SANAT ESERLERİ KANUNU ile TÜRK CEZA KANUNU İLGİLİ MADDELERİ UYARINCA hukuki ve cezai yasal işlemler başlatılacaktır. Ayrıca tüm site içeriğinde bulunmakta olan makaleler ve bilgiler uluslararası DMCA fikir hakları sistemi ile korunmakta olup, web sitemizde yayınlanan makaleleri izinsiz olarak kısmen veya tamamen alıntı yapan değiştirerek yayınlayan tüm web sitelerini Google ve benzeri arama motorları sıralama listelerinden süresiz olarak kaldırmaktadır.

WHATSAPP
ile iletişime geç