Nafaka Bilgileri

Kimler Nafaka Alabilir?

Kimler Nafaka Alabilir ?

Kimler nafaka alabilir? sorusuna Av. Ömer KARTAL şöyle cevap vermektedir.                    

(Av. Ömer KARTAL’IN web sitesinden alıntıdır.)

Kimler Nafaka Alabilir?

Nafaka(alimony) dediğimiz kavram, boşanma sonrasında oluşabilecek eşlerden herhangi birinin ekonomik olarak zorluğa düşmemesi açısından eşlerden maddi durumunun iyi olanın kötü olana verdiği her ay ödemek durumunda olduğu para olarak ifade edilmektedir. Boşanmalardan sonra alınan nafakaları türleri bulunmaktadır. Bunlar; tedbir nafakası, iştirak nafakası ve yoksulluk nafakası.

Tedbir Nafakası Nedir?

‘Kimler Nafaka Alabilir?’ sorusunun ilk cevabı tedbir nafakası talebinde bulunacaklarıdır. Tedbir nafakası, boşanma davasının devam ettiği süre boyunca ailenin geçimini sağlamak için verilmektedir. Eşlerden biri mahkemeden hem kendi için hem de çocukları için nafaka talebinde bulunabilir. Ancak, bilinen bir gerçekte şudur ki, eğer ailenin geçinecek durumu hiç yoksa, o zaman mahkeme bu durumu göz önünde bulundurarak, tedbir nafakası verilir. Tabi ki mahkeme tedbir nafakası verirken, ailenin ekonomik durumu göz önünde bulundurulmaktadır. Mahkemenin verilecek olan tedbir nafakası için, ailenin mal varlığını öğrenmek açısından sicil belgesi, gerekirse tanıkların dinlenmesi gibi birçok yönteme başvurulabilmektedir. Tedbir nafakası dediğimiz kavram, ya aylık olarak ya da peşin olarak bir kerede verilmiş olan paraya karşılık gelmektedir. Ayrıca, tedbir nafakasını alan eş, boşanmalarında kusurlu olan taraf olsa bile, sadece kusurlu olduğundan ötürü tedbir nafakasından men edilemez. Çünkü, boşanma davası süresince yine ailesini geçindirmekle ve zor durumda kalmamalarıyla yükümlüdür.

İştirak Nafakası Nedir?

‘Kimler Nafaka Alabilir?(Who Can Get Alimony?)’ sorusunun ikinci cevabı ise iştirak nafakası alabileceğinizdir. İştirak nafakası ise boşanma davası sonuçlandığında ortak çocuklarının velayetini hangi taraf alamadıysa, velayeti alamayan taraf, ortak çocuklarının gereksinimlerini karşılayabilmek için para ödediği nafaka türüdür. Böylelikle, bu nafakayla çocuğun eğitim, yiyecek, giyecek, sağlık gibi ihtiyaçlarının karşılanması amaçlanmıştır. Mahkemelerce belirlenen iştirak nafakası, çocuğun yararlarını gözetmeyi amaçlanmıştır. Boşanma davası devam ederken ya da boşanma davası sonuçlandığında iştirak nafakası için talepte bulunabilirsiniz. Ancak, siz talep etmeseniz dahi mahkeme gerekli gördüğü yerde iştirak nafakası verme kararına gidebilir. Mahkeme sadece talep edilen iştirak nafakasından daha fazla bir miktarı verme kararına gitmeyecektir.

Yoksulluk Nafakası Nedir?

‘Kimler Nafaka Alabilir?(Who Can Get Alimony?)’sorusunun üçüncü cevabı ise yoksulluk nafakası alabileceğinizdir. Yoksulluk nafakası, boşanma sonrasında eski eşinin zor durumda kalmaması yoksulluğa düşmemesi açısından verilen ve her ay ödemesi gereken nafaka türüdür. Yoksulluk nafakasının alınabilmesi için, nafakayı alan tarafın nafakayı veren taraftan daha az kusurlu ya da nafakayı veren eşin kusurlarından daha fazla kusurlu olmaması gerekmektedir. Ayrıca, bu nafakayı talep edebilmek için, eşin yoksulluğa düşeceği bir durum söz konusu olmalıdır. Yani, nafakayı alan tarafın geçimini sağlayamıyor olması gerekmektedir. Yani, ev hanımlarını ele alırsak, geçimini eşlerinden sağladıkları için boşanma sonrasında yoksulluğa düşecekleri ve geçimini sağlayamayacakları için, yoksulluk nafakası talebinde bulunabilirler.

Kimler Nafaka Talebinde Bulunabilir?

Boşanma davasının devamında ya da sonuçlanması sonucunda zor durumda olan eş diğer eşten nafaka talebinde bulunabilir. Yani eşin düzenli bir geliri yoksa, geçici işlerde çalışma durumu varsa ya da kendi geçimini eşi üzerinden sağlamaktaysa, kişi nafaka talebinde bulunabilir. Kendisi için uygun bir nafaka tayin edilmesini isteyebilir. Ekonomik özgürlüğünü sağlayamayan eş diğer eşten boşanma halinde tedbir nafakası talep etme hakkı doğmaktadır.

Kimler Nafaka Talebinde Bulunamaz?

Hukuksal olarak bakıldığında, boşandığı ya da boşanmak üzere olduğu eşiyle yaklaşık olarak aynı standartlarda yaşayan eş diğer eşten nafaka talebinde bulunamaz. Çünkü ekonomik olarak, eşlerin seviyeleri birbirine benzer ve eşlerden herhangi biri boşanma halinde zor durumda kalmayacağından ötürü nafaka talebinde bulunamamaktadır. Nafaka talebi oluşturulsa dahi, bu talep mahkemelerce reddedilecektir. Ayrıca, tedbir nafakasının arttırılması da boşanma davası süresince geçerlidir, yani boşanma süresi boyunca tedbir nafakasını arttırma talebinde bulunabilirsiniz.


Web sitemizde yayınlanan hukuki makaleler, dilekçeler, hukuki içerik ve bilgiler Sayın avukatların göndermiş olduğu paylaşımlardan, baro dergilerinden, kanun kitaplarından ve hukuki yayın yapan web sitelerinden alınarak okurlarımızla paylaşılan bilgilerdir.
Saygılarımızla İzmir Dedektiflik A.Ş.

Önemli Uyarı

İzmirdedektiflik.com içeriğinde yayınlanan Özel Dedektiflik bilgileri Bilal KARTAL tarafından yazılmıştır. Bu yazıların  tüm telif hakları İzmir Dedektiflik Hizmetleri A.Ş ye aittir. Tüm yazı ve içerikler aidiyet tescili bakımından elektronik imzalı zaman damgası ile mühürlenmiştir. Sitemizdeki yazı ve içeriklerin yazılı izin alınmadan bir kısmı veya tamamı kopyalanarak başka web sitesi, yazılı ve görsel yayın organlarında yayınlanması durumda FSEK kapsamında işlem yapılarak her türlü yasal haklarımızı kullanarak 5846 Kanun numaralı FiKiR VE SANAT ESERLERİ KANUNU ile TÜRK CEZA KANUNU İLGİLİ MADDELERİ UYARINCA hukuki ve cezai yasal işlemler başlatılacaktır.  Ayrıca tüm site içeriğinde bulunmakta olan Özel Dedektiflik bilgileri uluslararası DMCA fikir hakları sistemi ile korunmakta olup, web sitemizde yayınlanan makaleleri izinsiz olarak kısmen veya tamamen alıntı yapan değiştirerek yayınlayan tüm web sitelerini Google ve benzeri arama motorları sıralama listelerinden süresiz olarak kaldırmaktadır. Diğer kanun maddeleri hukuki makaleler, dilekçeler, hukuki içerik ve bilgiler Sayın avukatların göndermiş olduğu paylaşımlardan, baro dergilerinden, kanun kitaplarından ve hukuki yayın yapan web sitelerinden alınarak okurlarımızla paylaşılan bilgilerdir. Bu bilgilerin sahiplerinden izinsiz olarak kullanılmasıda yasal sorunlarla karşılaşmanıza neden olabilir. Saygılarımızla.

WHATSAPP
ile iletişime geç