Yoksulluk nafakası şartları sorusuna Av. İlhan ERKUL şöyle cevap vermektedir.
(Av. İlhan ERKUL’un web sitesinden alıntıdır.)
Yoksulluk Nafakası Şartları
Yoksulluk nafakası, boşanan çiftler arasında gerçekleşen maddi sıkıntıların yaşanmaması ya da en aza indirilmesi amaçlanan, ayrıca boşanma davasında daha az kusurlu olan tarafa verilen maddi destektir. Ayrıca, ailenin temeli toplum olduğu için aile, çiftler arasındaki dengeye, eşitliğe dayanır. Çiftler boşansa dahi, eşler arasındaki dayanışma kısmen devam etmelidir. Aynı zamanda çocuklarına olan yükümlülüklerinde de bir azalma görülmez. Anne baba olarak çocuklarına yükümlülükleriniz bulunmaktadır. Boşansanız bile, bundan kurtulamazsınız. Çünkü, eş olmaktan önce anne ve babasınız.
Yoksulluk Nafakası Şartları
Yoksulluk nafakası şartları içerisinden ilki, yoksulluk nafakasını talep eden taraf diğer tarafa oranla daha az kusurlu olmanız gerekmektedir. Burada önemli olan nokta, yoksulluk nafakasını verecek olan kişiden çok alacak kişinin ağır bir kusur taşımıyor olmasıdır. Yani boşanma davasında daha fazla kusurlu ya da evliliğin bitimine zemin hazırlayacak bir davranışta bulunması sonucunda yoksulluk nafakası alamamaktadır. Çünkü, her iki taraftan da hangi taraf daha fazla kusurluysa, o tarafın yoksulluk nafakası talebinde bulunması mümkün değildir. Yoksulluk nafakası şartları içerisinden bir diğeri de nafaka talep eden tarafın, boşanmanın gerçekleşmesiyle, yoksullukla karşı karşıya kalmasıdır. Yoksulluk nafakası tarafların daha da zenginleşmesi amacıyla verilmemektedir. Bunun aksine tarafların kendi geçimlerini kendi sağlamaları amaçlanmaktadır. Ayrıca, kendi mal varlığıyla kendi geçimini kendi sağlayacak durumda olan tarafa yoksulluk nafakası verilmemektedir. Çünkü, böyle bir tarafın geçimini sağlayamaması gibi bir koşul görülmemektedir. Bu nafaka ise zor durumda kalmış, kendi hayatını düzene sokmak ve geçinebilmek için tahsis edilmiştir. Ayrıca, yoksulluk nafakası alacak olan tarafın mahkemenin belirlediği yoksulluk nafakasının miktarının üst sınırına çıkmamaları istenmektedir. Çünkü, yoksulluk nafakası olarak çok fazla bir miktar istemek karşı tarafı zorlayabileceğinden ötürü, yine bir mağduriyete yol açabilmektedir.
Yoksulluk Nafakasının Kesileceği Durumlar
Yoksulluk nafakası şartları içerisinde bir de bu nafakanın kesilmesi söz konusudur. Eğer nafakayı alan ya da veren taraflardan herhangi birinin ölümü yoksulluk nafakasının kesilmesine sebep olmaktadır. Aynı şekilde, nafakayı alan tarafın başka biriyle evlenmesi, hayatını birleştirmesi sonucu geçimini sağlayabilecek konuma gelmesi de yine nafakanın kesilmesine sebep olmaktadır. Aynı şekilde , nafakayı alan tarafın yoksulluk durumu ortadan kalktıysa, yani artık yoksulluk nafakası da olmadan da geçimini sağlayacak duruma geldiyse, yine bu durum da nafakası kesilecektir. Ayrıca, nafakayı alan durumun kötü, haysiyetsi bir yaşam içinde bulunduğunun tespiti halinde yoksulluk nafakasından yararlanılamamaktadır.
Yoksulluk Nafakasında Zaman Aşımı Var Mıdır?
Boşanma nedeniyle taraflardan herhangi birinin yoksulluğa düşmesi olasılığı göz önüne alındığında, yoksulluğa düşecek olan kişi karşı taraftan süresiz yoksulluk nafakası talebinde bulunabilmektedir. Boşanma davalarında en çok merak edilen konulardan birisi de nafakaların ne ödenmeye başlayacağı ve ödemelerin ne zaman kesileceğidir. Yoksulluk nafakasında herhangi bir zaman aşımı bulunmamaktadır. Ancak, tarafların ekonomik düzeylerine göre, yoksulluk nafakası miktarında artış ya da azalma olabilmektedir. Fakat, çok kısa süre bir evlilik yaşayan çiftler de süresiz bir şekilde yoksulluk nafakası ödemeye devam etmektedirler. Kısa süre birlikteliklerden sonra, nafakanın süresiz olması insanların gücüne gitmektedir. Bu nedenle, nafakalarda bir düzenlemeye gidilecektir. Buna istinaden Adalet Bakanlığı bu konu hakkında çalışmalar başlatmıştır. Süresiz nafakaların bu ve bunun gibi durumlarda sınırlandırılması gereken çalışmalarda, evlilikte çocuk olmaması durumda 1 yıl, evlilikte çocuk olması durumunda ise en az 3 en fazla 5 yıl yoksulluk nafakası ödenebilmesi şartı getirilmiştir. Buna göre hakim; evliliğin süresine, çocuğun olup olmamasına, gelir seviyesi ve en önemlisi kusur durumunu göz önünde bulundurarak bir karara bağlayacaktır.
Web sitemizde yayınlanan hukuki makaleler, dilekçeler, hukuki içerik ve bilgiler Sayın avukatların göndermiş olduğu paylaşımlardan, baro dergilerinden, kanun kitaplarından ve hukuki yayın yapan web sitelerinden alınarak okurlarımızla paylaşılan bilgilerdir.
Saygılarımızla İzmir Dedektiflik A.Ş.
İzmirdedektiflik.com içeriğinde yayınlanan Özel Dedektiflik bilgileri Bilal KARTAL tarafından yazılmıştır. Bu yazıların tüm telif hakları İzmir Dedektiflik Hizmetleri A.Ş ye aittir. Tüm yazı ve içerikler aidiyet tescili bakımından elektronik imzalı zaman damgası ile mühürlenmiştir. Sitemizdeki yazı ve içeriklerin yazılı izin alınmadan bir kısmı veya tamamı kopyalanarak başka web sitesi, yazılı ve görsel yayın organlarında yayınlanması durumda FSEK kapsamında işlem yapılarak her türlü yasal haklarımızı kullanarak 5846 Kanun numaralı FiKiR VE SANAT ESERLERİ KANUNU ile TÜRK CEZA KANUNU İLGİLİ MADDELERİ UYARINCA hukuki ve cezai yasal işlemler başlatılacaktır. Ayrıca tüm site içeriğinde bulunmakta olan Özel Dedektiflik bilgileri uluslararası DMCA fikir hakları sistemi ile korunmakta olup, web sitemizde yayınlanan makaleleri izinsiz olarak kısmen veya tamamen alıntı yapan değiştirerek yayınlayan tüm web sitelerini Google ve benzeri arama motorları sıralama listelerinden süresiz olarak kaldırmaktadır. Diğer kanun maddeleri hukuki makaleler, dilekçeler, hukuki içerik ve bilgiler Sayın avukatların göndermiş olduğu paylaşımlardan, baro dergilerinden, kanun kitaplarından ve hukuki yayın yapan web sitelerinden alınarak okurlarımızla paylaşılan bilgilerdir. Bu bilgilerin sahiplerinden izinsiz olarak kullanılmasıda yasal sorunlarla karşılaşmanıza neden olabilir. Saygılarımızla.