Nafaka Bilgileri

İştirak Nafakası Şartları

İştirak Nafakası Şartları

İştirak nafakası şartları sorusuna Av. Ömer KARTAL şöyle cevap vermektedir.                    

(Av. Ömer KARTAL’IN web sitesinden alıntıdır.)

İştirak Nafakası Şartları

Hukukumuzda nafakalar bile eşlere ve çocuklara verilmek üzere farklı koşullara bağlanmıştır. Evliliğin sona ermesi durumunda çocuğun haklarının korunması, bu boşanma sürecinden zarar görmemesi ve bütün gereksinimlerinin karşılanması amacıyla çocuğa iştirak nafakası verilmektedir. İştirak nafakası, velayetinde bulunmayan çocuğuna sağlık, eğitim vb. gereksinimlerini karşılamak amacıyla her verilen paradır. Yasalarımızın belirttiğine göre, hangi eş çocuğun velayetini elinde bulunduruyorsa, o eşin iştirak nafakası için başvuruda bulunma hakkına sahiptir. Fakat, çocuk kendi haklarını koruyabilecek yaştaysa, çocukta iştirak nafakası talebinde bulunabilmektedir.

İştirak Nafakası Şartları

Öncelikle söylenmesi gereken, diğer nafaka türlerinde olduğu gibi bu nafaka türünü de ödeyebilecek güçte olan kişinin gerçekten bu nafakayı ödeyecek gücünün olup olmamasıdır. Mahkemeler, bu konuyu titizlikle incelemektedir. Kendisine velayet hakkı verilmeyen eşlerden birinin yani nafakayı ödemesi gereken kişinin bu nafakayı ödemeye gücü yoksa, karşı taraf iştirak nafakasını alamayacaktır. Ayrıca iştirak nafakasının verilmesi için de evliliğin illaki boşanmayla sonuçlanması gerekmemektedir. Çünkü, mahkeme evliliğin iptaline ya da ayrılığa karar verdiğinde gerekli koşullarda oluşmuşsa, iştirak nafakası alınabilmektedir.

Birden Fazla Çocuğun Olması Durumunda İştirak Nafakası Nasıl Verilmektedir?

İştirak nafakası şartları içerisinde bulunan bir şartta iştirak nafakası verecek olan ebeveyn, çocukların sağlık, eğitim, gereksinimleri gibi ihtiyaçlarını her çocuk için ayrı ayrı düşünerek ona göre karara bağlanmaktadır. Yani, kaç çocuk varsa, hepsi için ayrı ayrı aynı miktarda iştirak nafakası ödenmesi gerekmektedir. Fakat, aynı yoksulluk nafakasında olduğu gibi, iştirak nafakasının da bir süresi bulunmaktadır. İştirak nafakası erginliğe erişmemiş çocuklar için verilmektedir. Bu nedenle, erginliğe erişmiş bir çocuk iştirak nafakası almamaktadır. Yani iştirak nafakasının kararı verildikten ergenliğe kadarki o sürede çocuklara iştirak nafakası bağlanabilmektedir.

Evlilik Dışı Olan Çocuklar da İştirak Nafakası Alabilir Mi?

İştirak nafakası gereğince, çocuğun evlilik dışı olması iştirak nafakası hakkından faydalanmasının önünde bir engel değildir. Yine velayeti elinde bulundurmayan ebeveyn tarafından iştirak nafakası ödemektedir. Bu iştirak nafakası ile de diğer çocukların olduğu gibi evlilik dış olan bir çocuğun da gereksinimleri karşılanabilmektedir. Yine, boşanma kararının kesinleşmesinden sonra, her çocuk için ayrı dava açılarak iştirak nafakası talebinde bulunulabilmektedir.

İştirak Nafakası Miktarı Ne Kadardır?

İştirak nafakasının miktarı da aileden aileye değişiklik gösterilebilmektedir. Çocuğun gereksinimleri ve ailenin maddi durumuna göre iştirak nafakasının miktarı değişiklik gösterebilmektedir.

Zaman Aşımı

İştirak nafakası şartları içerisinde bulunan bir diğer şart, dendiği gibi çocuğun ergenliğe erişene kadar yararlanabileceği bir haktır. Bu nedenle ebeveynler erginliğe erişmemiş bir çocuk için iştirak nafakası talebinde bulunabilirler. Fakat, çocuk erginliğe girdiği andan itibaren, iştirak nafakası zaman aşımına uğrayıp, iştirak nafakası hakkı düşmektedir.

İştirak Nafakası Hangi Durumlarda Kesilebilmektedir?

İştirak nafakası, çocuğun gereksinimlerini karşılamak amacıyla, velayetini üzerinde bulundurmayan ebeveynin ödemesi gerekmektedir. Fakat iştirak nafakası bazı durumlarda kesilebilmektedir. Öncelikle bu durumun başında her iki taraftan herhangi birisinin vefat etmesi gelmektedir. Yani, çocuğun ya da iştirak nafakasını ödeyen ebeveynden herhangi bir tarafın vefat etmesi sonucunda iştirak nafakası kesilmektedir. Aynı şekilde çocuk eğer erginliğe erişmişse veya çocuğun masraflarından biri ortadan kalkmışsa, yani eğer okulunu bitirip, mezun olmuşsa da iştirak nafakası kesilebilmektedir. Aynı şekilde, eğer sizin çocuğunuz başka bir aileye evlatlık olarak veriliyorsa da iştirak nafakası kesilir. Çünkü, çocuk artık sizin sorumluluğunuzdan çıkmaktadır. Aynı şekilde eğer velayeti elinde bulunduran birey, artık kendi çocuğunun gereksinimleri karşılayabiliyor durumdaysa ve bu iştirak nafakası hakkından vazgeçtiyse de doğal olarak iştirak nafakası hakkı düşmektedir.


Web sitemizde yayınlanan hukuki makaleler, dilekçeler, hukuki içerik ve bilgiler Sayın avukatların göndermiş olduğu paylaşımlardan, baro dergilerinden, kanun kitaplarından ve hukuki yayın yapan web sitelerinden alınarak okurlarımızla paylaşılan bilgilerdir.
Saygılarımızla İzmir Dedektiflik A.Ş.

Önemli Uyarı

İzmirdedektiflik.com içeriğinde yayınlanan Özel Dedektiflik bilgileri Bilal KARTAL tarafından yazılmıştır. Bu yazıların  tüm telif hakları İzmir Dedektiflik Hizmetleri A.Ş ye aittir. Tüm yazı ve içerikler aidiyet tescili bakımından elektronik imzalı zaman damgası ile mühürlenmiştir. Sitemizdeki yazı ve içeriklerin yazılı izin alınmadan bir kısmı veya tamamı kopyalanarak başka web sitesi, yazılı ve görsel yayın organlarında yayınlanması durumda FSEK kapsamında işlem yapılarak her türlü yasal haklarımızı kullanarak 5846 Kanun numaralı FiKiR VE SANAT ESERLERİ KANUNU ile TÜRK CEZA KANUNU İLGİLİ MADDELERİ UYARINCA hukuki ve cezai yasal işlemler başlatılacaktır.  Ayrıca tüm site içeriğinde bulunmakta olan Özel Dedektiflik bilgileri uluslararası DMCA fikir hakları sistemi ile korunmakta olup, web sitemizde yayınlanan makaleleri izinsiz olarak kısmen veya tamamen alıntı yapan değiştirerek yayınlayan tüm web sitelerini Google ve benzeri arama motorları sıralama listelerinden süresiz olarak kaldırmaktadır. Diğer kanun maddeleri hukuki makaleler, dilekçeler, hukuki içerik ve bilgiler Sayın avukatların göndermiş olduğu paylaşımlardan, baro dergilerinden, kanun kitaplarından ve hukuki yayın yapan web sitelerinden alınarak okurlarımızla paylaşılan bilgilerdir. Bu bilgilerin sahiplerinden izinsiz olarak kullanılmasıda yasal sorunlarla karşılaşmanıza neden olabilir. Saygılarımızla.

WHATSAPP
ile iletişime geç