Anlaşmalı Boşanma Nedir? Sorusuna Av. İlhan ERKUL şöyle cevap vermektedir.
(Av. İlhan ERKUL’un web sitesinden alıntıdır.)
Ülkemizde yürürlükte olan Türk Medeni Kanununa göre eşlerin bir yıldan fazla evli kalmaları durumunda çiftler anlaşmalı olarak boşanabilirler. Yani nafaka, velayet ya da maddi manevi taleplerde anlaşmaya varabilirler. Bu tarz boşanmalara hukuk dilinde anlaşmalı boşanmalar( denilmektedir. Böyle durumlarda mahkeme duruşma açar ve duruşmaya taraflar ve vekilleri çağırılır. Duruşmada taraflara ve vekillerine anlaşma metinlerini inceleyip, doğruyu yansıtıp yansıtmadığını sorarlar ve ayrıca anlaşan çiftlerin bir kez daha mahkeme önünde sözlü olarak, beyanlarına başvurulur. Eğer çiftler anlaşma metninde değişikliğe gitmeyip, boşanmak istediklerini söyleyip, boşanma protokollerine uydukları takdirde duruşma anlaşmalı olarak sona erer ve çiftler boşanmış olur. Fakat, bu durumun tam tersi bir durumda yani, çiftlerin anlaşma metninde değişiklik yapmak istemesi ya da taraflardan birinin boşanmaktan vazgeçmesi davayı anlaşmalı boşanmadan, çekişmeli boşanma davası halini alır. Böyle bir çekişmeli boşanma davasında süreç uzar. Bu süre zarfında delil toplama hususları devam eder. Çiftler bazen de evliliklerde yara alınması sonucu olarak, karşı tarafın acı çekmesi ya da karşı taraftan intikam alınmak istenmesi çekişmeli davalara yol açabilmektedir. Tabi ki biz insanlar, nasıl medeni bir şekilde evlenebiliyorsak, medeni bir şekilde de boşanmayı bilmeliyiz. Bu herkes tarafından en istenilen sonuçlardan biridir. Nasıl insanlar evlenirken ortak bir karara bağlı olarak, ortak bir payda da birleşiyorlarsa, aynı şekilde boşanma kararı da ortak bir payda da buluşularak verilebilecek bir karardır. Türk Aile Hukuku hakimlerince, bir boşanma davasında eğer hakim vicdanen boşanmalarına kanaat getirmezse o çifti boşamaz. Boşanma davalarında boşanacak olan çiftin davaya hazır olarak gelmeleri gerekmektedir. Boşanma davalarındaki bu hazırlık durumu esastır. Yani tarafların hakim karşısında hazır bir şekilde bulunmaları gereklidir. Hakim tarafından bu hazırlık durumu ve kanunların istediği unsurlar göz önüne alınır ve son olarak çiftlerin boşanıp boşanmayacağının değerlendirilmesi yapılır. Anlaşmalı boşanmalarda anlaşma metnini her iki tarafın imzalamış olması, boşanma protokolüne uyulması ve bunların yasalara uygunluğu göz önüne alındığında çiftler arasında hiçbir çekişme bulunmaması halinde hakim çiftleri boşamaktadır. Böyle anlaşmalı davalarda duruşmanın başka bir güne ertelenmesi söz konusu değildir. Yani herkesin bildiği gibi anlaşmalı boşanmalar(consensual divorce), duruşma gününde tek celsede sonlanmaktadır.
Web sitemizde yayınlanan hukuki makaleler, dilekçeler, hukuki içerik ve bilgiler Sayın avukatların göndermiş olduğu paylaşımlardan, baro dergilerinden, kanun kitaplarından ve hukuki yayın yapan web sitelerinden alınarak okurlarımızla paylaşılan bilgilerdir.
Saygılarımızla İzmir Dedektiflik A.Ş.
İzmirdedektiflik.com içeriğinde yayınlanan Özel Dedektiflik bilgileri Bilal KARTAL tarafından yazılmıştır. Bu yazıların tüm telif hakları İzmir Dedektiflik Hizmetleri A.Ş ye aittir. Tüm yazı ve içerikler aidiyet tescili bakımından elektronik imzalı zaman damgası ile mühürlenmiştir. Sitemizdeki yazı ve içeriklerin yazılı izin alınmadan bir kısmı veya tamamı kopyalanarak başka web sitesi, yazılı ve görsel yayın organlarında yayınlanması durumda FSEK kapsamında işlem yapılarak her türlü yasal haklarımızı kullanarak 5846 Kanun numaralı FiKiR VE SANAT ESERLERİ KANUNU ile TÜRK CEZA KANUNU İLGİLİ MADDELERİ UYARINCA hukuki ve cezai yasal işlemler başlatılacaktır. Ayrıca tüm site içeriğinde bulunmakta olan Özel Dedektiflik bilgileri uluslararası DMCA fikir hakları sistemi ile korunmakta olup, web sitemizde yayınlanan makaleleri izinsiz olarak kısmen veya tamamen alıntı yapan değiştirerek yayınlayan tüm web sitelerini Google ve benzeri arama motorları sıralama listelerinden süresiz olarak kaldırmaktadır. Diğer kanun maddeleri hukuki makaleler, dilekçeler, hukuki içerik ve bilgiler Sayın avukatların göndermiş olduğu paylaşımlardan, baro dergilerinden, kanun kitaplarından ve hukuki yayın yapan web sitelerinden alınarak okurlarımızla paylaşılan bilgilerdir. Bu bilgilerin sahiplerinden izinsiz olarak kullanılmasıda yasal sorunlarla karşılaşmanıza neden olabilir. Saygılarımızla.