Boşanma Bilgileri

Hayata Kast, Pek Kötü veya Onur Kırıcı Davranış Nedeniyle Boşanma

Hayata Kast, Pek Kötü veya Onur Kırıcı Davranış Nedeniyle Boşanma

Mağdur olan kişi bu ceza maddesini işaret ederek eşine boşanma davası açmak istiyorsa eğer, kendisine ‘’Can’a Kast Etmek’’ amacıyla bir müdahalenin olduğunu, resmi sıfat taşıyan bir veya birden fazla delille ispat etmesi gerekir. Söz konusu delillere örnek olarak; mağdurun bıçakla ya da silahla yaralanması, bir takım yollarla zehirlenme, saldırganın kendi kontrolündeki bir motorlu taşıtla çarpması ve mağduru canına kast amacıyla yüksek bir yerden aşağıya atma ya da itme durumları vb. Böyle bir olaya maruz kalan ve vücudunda bir takım yaralanmalarla hastaneye giden kişi şöyle bir yol izlemelidir: Hastaneden ya da ilgili Adli Tıp kuruluşundan alacağı kesin bir rapor ile polis veya jandarma gibi kolluk güçlerine giderek resmi olarak şikayet başvurusunda bulunmalıdır. Resmi şikayet başvurusunun ardından ilgili kolluk kuvvetlerinin yapacakları soruşturma sonucunda, şikayete sebep olan olayla ilgili delillerin bulunması ve suçu işlediği iddia edilen kişinin kendisine yöneltilen ithamları doğrudan ya da dolaylı olarak kabul etmesi gerekmektedir. Mağdur olan kişi yaşadığı fiziksel saldırıların hemen ardından böyle bir adım atmazsa eğer, birkaç yıl önce gerçekleşip de şimdi şikayette bulunduğu bir durum ile ilgili somut deliller elde edilemeyeceği için resmi bir işlem yapılamayacaktır. Ayrıca eşler arasında yaşanan bir tartışmada tokat atılması gibi bir durum söz konusu olduğunda, mağdur ‘’Can’a Kast’’ gerekçesiyle boşanma davası açamaz.  

MADDE 162

Eşlerden her biri diğeri tarafından hayatına kastedilmesi veya kendisine pek kötü davranılması ya da ağır derecede onur kırıcı bir davranışta bulunulması sebebiyle boşanma davası açabilir. Davaya hakkı olan eşin boşanma sebebini öğrenmesinden başlayarak altı ay ve her halde bu sebebin doğumunun üzerinden beş yıl geçmekle dava hakkı düşer. Affeden tarafın dava hakkı yoktur.

Yukarıda belirtilen olaydaki gibi eşler arasında yaşanan tartışmada kocanın eşine tokat atması durumunun ‘’Can’a Kast’’ özelliği taşımadığı için boşanma davası sürecinde 162. Madde yerine 166. Madde (Evlilik Birliğinin Temelden Sarsılması) devreye girer. Bu olay sırasında da mağdur pek kötü davranışlara ve onurunu kıracak ifadelere maruz kalmışsa eğer, söz konusu ifadeleri barındıran herhangi bir kanıt ya da olayı doğrulayacak bir tanık bulabilmesi durumunda 162. Madde ile boşanma davası açabilir. Bahsedilen olayın yaşandığı tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerliliğini korumaktadır. Bunun yanında eşler arasında yaşanan bir takım olayların ardından mağdur durumuna düşen kişi, eşini bağışlarsa eğer, boşanma davası hakkını kullanamaz.                                                                                      

Saygılarımızla İzmir Dedektiflik A.Ş.

Önemli Uyarı

izmirdedektiflik.com içeriğinde yayınlanan tüm makale, içerik ve bilgiler Özel dedektif Bilal KARTAL tarafından yazılmış olup, tüm telif hakları İzmir Dedektiflik Hizmetleri A.Ş ye aittir. Tüm yazı ve içerikler aidiyet tescili bakımından elektronik imzalı zaman damgası ile mühürlenmiştir. Sitemizdeki yazı ve içeriklerin yazılı izin alınmadan bir kısmı veya tamamı kopyalanarak başka web sitesi, yazılı ve görsel yayın organlarında yayınlanması durumda FSEK kapsamında işlem yapılarak her türlü yasal haklarımızı kullanarak 5846 Kanun numaralı FiKiR VE SANAT ESERLERİ KANUNU ile TÜRK CEZA KANUNU İLGİLİ MADDELERİ UYARINCA hukuki ve cezai yasal işlemler başlatılacaktır. Ayrıca tüm site içeriğinde bulunmakta olan makaleler ve bilgiler uluslararası DMCA fikir hakları sistemi ile korunmakta olup, web sitemizde yayınlanan makaleleri izinsiz olarak kısmen veya tamamen alıntı yapan değiştirerek yayınlayan tüm web sitelerini Google ve benzeri arama motorları sıralama listelerinden süresiz olarak kaldırmaktadır.

WHATSAPP
ile iletişime geç